Dzisiaj przepis na potrawę, którą każdy Polak zna i chyba każdy potrafi ją zrobić bo jest baaardzo prosta :)
Moje ukochane pierogi ruskie, które wczoraj przygotowałam na obiad :)
Do przygotowania pierożków potrzebne nam będą: (składniki na ok 20-30 pierogów)
2-3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
odrobina sól
można dodać też jajko
kilka ugotowanych zmiemniaków
twaróg
cebula (ja dodaję do farszu i na ugotowane już pierogi)
Czynności robienia pierożków są bardzo proste i jestem pewna, że każdy je zna:)
Zagniatamy ciasto z wody, mąki i soli rozwałkowujemy i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Na środek kółeczka z ciasta, które otrzymaliśmy kładziemy sporą ilość farszu (ziemniaki, twaróg, sól, spora ilość pieprzu i cebula), ja nakładam dużą łyżką. Składamy na pół i zagniatamy brzegi.
Pierogi wrzucamy do gotującej sie posolonej wody z odrobiną oleju. pierożki gotujemy do momentu aż wypłyną po tym czekamy jeszcze chwilę (Będzie widać, ze już są gotowe)
No i zabieramy się do jedzenia. Można również zeszklić cebulkę, boczek lub polać śmietaną. W każdej wersji pierożki są bardzo dobre.
Wczoraj już nie zapomniałam zrobić dla was kilku zdjęć z przygotowania pierogów:)
![]() |
Tak wygląda rozwałkowane ciasto na pierożki mojej roboty |
![]() | |
Moje pierożki (sama lepiłam) Może nie mają idealnego kształtu, ale | ważny jest smak. |
![]() |
Gotujące się pierogi. |
![]() |
No i tak wyglądają po ugotowaniu :) |
![]() | |||||
No to zabieramy się do jedzenia. SMACZNEGO! |
Mam nadzieję, że wam pomogę swoimi przepisami. Już za kilka dni kolejny przepis. Mam nadzieję, ze wam będzie wszystko smakowało.
Jeżeli macie jakieś uwagi, propozycje, piszcie śmiało :)
Moja ukochana wersja pierogów, zaraz za tymi z kapustą i grzybami :) Niestety aktualnie dążę do zrzucenia nadmiernego balastu, więc muszę sobie je darować. Twoje muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie cieszy jak widzę młodą osobę lubiącą gotować. Sama mam 21 lat i odkąd pamiętam kocham to robić. Podobnie jak u Ciebie, miłość do gotowania zaszczepiły mi mama i babcia :) Dobrze, że w erze fsst-foodów i dań na wynos są jeszcze ludzie spędzający trochę czasu w kuchni i czerpiący z tego radość!
Pozdrawiam :)
uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńomg jak ja uwielbiam pierogi !!!
OdpowiedzUsuńzainspirowałaś mnie do wykonania ich samej :D